Yoga

Yoga is een paar duizend jaar voor onze jaartelling ontstaan in India Het woord yoga komt uit het Sanskriet woord yuj, dat verenigen, samenbrengen of verbinden betekent.

Mensen zijn verbonden met alles wat leeft op aarde, het maakt niet uit of het nu gaat om mensen, dieren, planten, aarde, lucht of water. Vanuit dit inzicht zijn technieken ontwikkeld om bewuster en gezonder te leven. Deze kennis is beschreven in traditionele geschriften. De originele taal waarin de geschriften zijn geschreven is Sanskriet, een oude Indiase taal. De geschriften bestaan uit korte stukjes tekst die de essentie van yoga weergeven. Yoga is een levensfilosofie waarbij iedereen zich thuis kan voelen, onafhankelijk van levens-of geloofsovertuiging. Het bekendste geschrift is geschreven door Pantanjali. Hij bracht de yogafilosofie voor het eerst systematisch in kaart. Hij gaf een uiteenzetting van het achtvoudige pad die te maken hebben met onthoudingen en voorschriften die gericht zijn op je functioneren in de maatschappij en op de relatie met jezelf. Als je yoga beoefent wil je graag leven in harmonie met jezelf en de wereld om je heen. Yoga helpt je om tot innerlijke rust te komen. Omdat het een hele opgave is de geest stil te maken zijn er oefeningen ontwikkelt om deze staat te kunnen bereiken.

Yoga bevordert:

  • een krachtig, soepel en ontspannen lichaam
  • een goede lichaamshouding
  • een goede weerstand
  • je energie, vitaliteit
  • heeft een positief effect op je gevoel voor evenwicht
  • contact tussen lichaam en geest en brengt het in balans
  • positief effect op klieren, organen, spieren, bloedsomloop en verhoogt de stofwisseling in het lichaam
  • aandacht en concentratie
  • voel je meer liefde, geluk en passie
  • beheersing van de ademhaling
  • het rustig worden van het denken je wordt bewust van je gedachten
  • bewustwording van je lichaam en het voedsel wat je tot je neemt
  • grenzen voelen, grenzen verruimen, grenzen aannemen


Doe het, ervaar het en geniet 

Yoga is vooral leuk om te doen. Yoga is geen competieve sport. Doe wat op dat moment bij jou past en herken je grens, forceer niets, sta open voor wat er gebeurt. Luister naar je lichaam en laat je gevoel bepalen hoe lang je de houding aanhoudt en hoe ver je stretcht.
 Bij yoga gaat het om balans. Elke houding die je doet is een balans tussen kracht en flexibiliteit, inspanning en ontspanning, voor en achter, links en rechts.
Als je in een houding uit balans bent, vangt een ander gedeelte van je lichaam dit op. Zo is het ook in je eigen leven, het is fijn als elke inspanning beloond wordt met ontspanning.
Met Yoga kun je weer in contact komen met jezelf, yoga helpt je om naar binnen te gaan en je open te stellen. 


Sta open voor het feit dat alles in dit leven aan verandering onderhevig is. Sommige zijn leuk, andere minder leuk. soms is het ook heel onverwachts, zodat je uit balans gebracht kunt worden; je hebt op dat moment het gevoel dat je even de controle over je leven kwijt bent. Yoga helpt je in deze situaties, het maakt het makkelijker om veranderingen te accepteren.
Yoga gaat niet over wat je kunt maar hoe je omgaat met wat je tegenkomt.
 

Namasté

Als we onze levens leven met passie, maken we een kruistocht naar ons hart: we durven te hopen en te dromen zonder faalangst; we hebben een doeltreffende inspiratie, onze gedachten zijn grenzeloos en onze geest staat open voor een wereld van eindeloze mogelijkheden; verborgen gaven en talenten komen aan het licht bij uitdaging en opwinding, en we ontdekken dat we groter zijn dan we ooit durfden dromen.

PANTANJALI YOGA SUTRA'S ( ONG. 200 V.Ch)

ikzelf yoga aan zee kayla en fayka yoga aan zee 2015 in de tent yoga aan zee yoga aan zee 2015 tent krijger yoga aan zee 2015 yoga aan zee 2015 namasté